lauantai 19. marraskuuta 2011

Att jobba ombord del 1

Hej hopp!

Vår första praktik handlade ju om kundbetjäning och eftersom jag har arbetat med kundbetjäning i en halv evighet, gjorde jag min praktik på mitt nuvarande jobb, nämligen Viking Line. Tänkte berätta lite kort om goda råd och bra att tänka på när man söker och börjar jobba ombord. Goda tips och råd som jag själv skulle ha behövt då när jag började.

OBS! Jag skriver helt efter mina egna erfarenheter och uppfattningar och därför är språket i texten helt efter det. Och det kan hända att jag har fel i vissa punkter, och snälla man får rätta mig. :)

Att komma ombord: Efter att du har skickat din arbetsansökan blir du troligen kallad till arbetsplatsintervju och efter det är det bara att hoppas och vänta på att du får jobbet! Om du hör till de lyckliga som får jobb kommer rekryteraren meddela dig vilken tid du skall infinna dig i terminalen och det är jätte viktigt att man håller tiden – first impression säger allt! I terminalen ska du gå och säga: Hej jag heter Monika och jag skall komma hit och jobba... sedan visar du id-kort på att du är du och sedan får du ett tillfälligt visitor-kort med vilket du kommer igenom säkerhetskontrollen med. Ombord på båten ska du till pursern, vet du inte vad en purser är eller var man kan hitta en sådan, så fråga! Informationen är ofta på samma däck som man kliver ombord, eller nappa tag i någon som ser ut att vara personal, så hjälper de dig vidare. Väl hos pursern skrivs arbetsavtalet och man går igenom alla nödvändiga papper (kommer senare) och du får ett personkort som fungerar som passerkort. Detta kort ska du alltid ha med dig för alla dörrar till personalutrymmen är försedda med kodlås och fungerar/öppnas endast med personkortet och din personliga kod.

Det du behöver ta med dig:
·         Läkarintyg för sjötjänst i original (i Finland skaffar du ett sådant från sjömanshälsocentralen). Utan ett sådant läkarintyg får man helt enkelt inte komma och jobba ombord, låter säkert dumt men så är det. Läkarintyget är i kraft två år och det är viktigt att komma ihåg att förnya det innan man far nästa gång ombord.
·         Ett giltigt pass eller vanligt id-kort går också bra.
·         Eventuella behörighetsbrev i original som t.ex. basic training, livbåtscertifikat m.m. (gäller främst för de som jobbar på däck och maskin). Det är helt okej att komma ombord utan t.ex. basic training för företaget ordnar ofta skolningar för personalen.
·         Personer som arbetar med livsmedel behöver också ett salmonellaintyg (skaffar man i samma veva som läkarintyget) och ett hygienpass.
·         Självklart ska du ta med skattekort och ditt kontonummer, för man vill ju ha lön för mödan!
·         Bra, svarta arbetsskor som stöder hälen. Helst två par så du kan byta emellanåt. Arbetskläder får du ombord och kläderna hämtas från värdinnan. Säg bara till vilken avdelning du ska, vilken storlek och för hur länge du arbetar.

Väl ombord: personalen bor i en- eller tvåmanshytter och man delar oftast hytt med någon. Hytterna är i rumpnisse-storlek så det blir rätt så trångt, men hytten används främst till att sova i. Mat serveras i personalmatsalen, som kallas ”mässen”. Frukost, lunch och middag serveras dagligen, men det finns alltid något att ätbart att tillreda åt sig dygnet runt. I mässen finns också tv, böcker, tidningar och med tur fungerande datorer med förhoppningsvis fungerande nät.

Arbetstider: för varje arbetsdag ombord förtjänar man en ledig dag med lön. Arbetspasset varar oftast flera dagar i sträck och där efter brukar man ha en lika lång ledighet t.ex. vecka-vecka eller 10 dagar – 10 dagar. Jobbar man som extra eller inhoppare ser arbetsturerna lite annorlunda ut. Lönen tänker jag inte gå mer in på eftersom det varierar helt beroende på vad du jobbar som (servitör, nisse, kallskänka osv.) och jag här faktiskt ingen koll på saken. Det är ombord väldigt långa arbetsdagar och man ska vara beredd på att man hamnar jobba mycket övertid. Det kan bli väldigt tungt, men jag försöker tänka så att om jag t.ex. är åtta dagar på jobb och jobbar intensivt, så tröstar jag med att jag med gott samvete kan i åtta dagar sedan inte göra något alls. Och det är värt pengarna.

Av: Monika Engblom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti